Nyheter

Anette Guddal Øvreeide (venstre) og Marie Sølvik (høyre) forsker for ZeroKyst i sommer.
Anette Guddal Øvreeide (venstre) og Marie Sølvik (høyre) forsker for ZeroKyst i sommer.
Anette Guddal Øvreeide (venstre) og Marie Sølvik (høyre) forsker for ZeroKyst i sommer.

Bidrar til ZeroKyst som en del av sommerjobben

To av SINTEF Energis sommerforskere i år skal forske for ZeroKyst-prosjektet. Marie Sølvik og Anette Guddal Øvreeide har begge nylig fullført en bachelorgrad i fornybar energi. De skal starte hver sitt masterstudie til høsten, men før det skal de bidra i ZeroKyst.

Begge studenter skal se på fiskebåtenes energibehov. Om prosjektet skal få til nullutslippsdrift er det nødvendig å vite hvordan fiskernes bruksmønstre er, og hvor mye energi de trenger på båten for å gjøre jobben sin. Marie Sølvik skal også se på hvordan båtene skal lades – hvor ofte, hvor hurtig, og hvor ladingen burde være plassert på båten.

– Prosjektet er enda mer spennende enn jeg forventet, sier Marie. Dessuten er det viktig. Mye transport på land er allerede elektrifisert, men vi må få det til også på havet.

Hun legger til at det er en utfordring å finne ut hvor mye energi fiskebåtene trenger en «typisk dag» fordi dette kan variere veldig, ut fra faktorer som været, hvor fisken befinner seg, og hvilket fiskemottak som tilbyr best pris.

Anette Guddal Øvreeide skal se på hydrogenaspektet.

– Mitt fokus er på lekterne som skal brukes som bunkringsstasjoner. Hvor mye hydrogen må vi lagre på dem? Hvor er det best å plassere dem?

Hun forklarer at hvor mye hydrogen man skal lagre på lekterne ikke bare er avhengig av energibehov, men også plass og tekniske forutsetninger da hydrogen må lagres ved et høyt trykk.

Studentene jobber under veiledning av SINTEF Energis forskere Eirill Bachmann Mehammer og Ingrid Snustad.