Nyheter

Fiskebåt
Fiskebåt

LYDLØS LOFOTEN – Felles presentasjon av el-båter på LofotFishing 2023

For første gang blir det en felles presentasjon av løsninger for el-fartøy til både fiskeri, havbruk, reiseliv og fritid. Dette skjer når ZeroKyst i samarbeid med Lofotrådet og lydløs-miljøet arrangerer fagseminar 16. mars i Svolvær og felles stand på LofotFishing 2023 i Kabelvåg.

Vi er stolte av å kunne presentere 11 bedrifter med nye teknologiske løsninger som vil bidra konkret til det grønne skiftet på kysten. Først blir det på fagseminaret presentert oppgradert og ny teknologi for elektrisk drevne fiskebåter og servicebåter til havbruk. Deretter blir det introdusert løsninger for energieffektive og utslippsfrie båter for reiseliv og fritid. Stikkord er blant annet skrogutforming med hydrofoiler eller luftputer.

Norge henger etter når det gjelder vedtatte klimamål, og arbeidet med utslippsfrie fartøyløsninger er viktig for å og øke konkurranseevnen for kystfiske, havbruk og annen sjøretta næring. EU og markedet setter nå strammere krav til dokumentasjon av klimaspor for sjømat. For fiskerne er det også viktig at elektrifisering kan gi lavere driftskostnader og bedre arbeidsmiljø på fartøyet.

FoU-prosjektet ZeroKyst deltar for andre gang på den nordnorske fiskerimessa, LofotFishing. Dette har blitt en viktig kontaktarena og markedsplass for bransjefolk og andre som jobber med utvikling av teknologi og rammevilkår for kystflåten og havnene.

For å formidle resultater fra delprosjektene i ZeroKyst og forankre til regional utvikling, er det nå etablert et samarbeid mellom ZeroKyst og Lofotrådets utviklingsprogram «De Grønne Øyene» der de 6 kommunene i Lofoten har vedtatt ambisiøse og konkrete veikart for reduksjon av klimagassutslipp innen 2030 på blant annet transport og kystfiske. I tillegg har vi også med fagmiljøet som står bak Lydløs-festivalen i Arendal og Norsk Elbåtforening.

Som et resultat av dette samarbeidet skal ZeroKyst, Lofoten De Grønne Øyene og lydløsmiljøet ha et frokostseminar i Svolvær 16. mars i forkant av LofotFishing 2023. Her blir det korte innlegg fra aktørene i ZeroKyst om status på de ulike delprosjektene. I tillegg blir det presentasjon av bedrifter med løsninger for å gjøre båter til reiseliv og fritidsbruk raske og utslippsfrie (se programmet).

I tillegg til faglig seminar blir det felles stand på fiskerimessa LofotFishing i Kabelvåg torsdag til lørdag. Dette opplegget har vi kalt LYDLØS LOFOTEN, og her kan bedriftene i ZeroKyst få møte markedet og ulike aktører, i tillegg til å fronte sin teknologibedrift i det grønne skiftet.

Last ned programmet

Kontakt:

Kurt Atle Hansen – 90944274

Kristian L. Jensen – 91379878